Majčinstvo – ne budi prestroga prema sebi / Motherhood – Don’t Be Too Hard On Yourself

Kao prvo, pozdrav svima, a još veći pozdrav svim majkama. Kao što i same znate, biti majka je iskustvo koje se ne može uporediti ni sa čim što ste prethodno doživele, skup najlepših mogućih osećanja, a u isti mah i velikih strepnji. Onog trenutka kada su moje devojčice došle na ovaj svet, počeo je novi život. Dani i godine pre toga postali su nejasni eho Jeleninog bitisanja. Past perfect tense.

Prvih godinu dana je bilo jako naporno, i fizički i psihički. Idealan teren za totalni burnout – neredovna ishrana, nespavanje, strepnja nad decom, nepoznat teren, što sve vodi do velikih sumnji u sebe i osipanja samopouzdanja.

Kako je vreme odmicalo, postajala sam spretnija, pohvatala cake i uspela da dođem do stadijuma kad, zapravo, uživam u svojoj deci. Korak po korak.

 

11156387_10205860986259791_7741630120981798015_n

Ništa novo neću otkriti u ovom post-u. Samo želim da pružim podršku svim majkama i kažem da je u redu praviti greške. U redu je razmišljati da li si dovoljno dobra.

U redu je isplakati se. U redu je poželeti da možeš da spavaš bar još sat vremena. U redu je da te okolina ne razume, da ti svako priča kako bi trebalo da se ponašaš. U redu je da uveče, kada deca zaspe, uzmeš da pročitaš nešto ili jednostavno uživaš u tišini. U redu je da nekad nemaš volju da se doteraš.

U redu je biti ljudsko biće. Jesi dovoljno dobra. Takva kakva si. Ako nisi zadovoljna trenutnim, veruj mi, biće bolje.

 

dsc_0015

Upijaj svaki lep trenutak sa decom, jer oni su izvor prave radosti. Uči od dece da je jedina sreća živeti u ovoj sekundi, nauči od njih da se udubiš u ono što radiš, da se cela posvetiš, makar to bilo pranje sudova.

Nauči od dece da nije bitno kako izgledaš, nego da se dobro zabaviš i pokažeš osećanja.

I svaki put kad te savlada umor ili stres, zagrli ih. Poljubi, izgnjavi. Deluju kao infuzija 🙂 Ta najdivnija bića na svetu celom koja će te naučiti o životu i sebi više od bilo koga/čega drugog.

Živele majke i njihova deca ❤

Pišite mi koji su izazovi kod vas prisutni kada je u pitanju majčinstvo, volela bih da čujem mišljenja na tu temu.

***

Hi everyone, mothers especially! As you already know, being a mother is incomparable to anything you previously experienced. A set of the most wonderful emotions ever and, at the same time, the biggest fears you could imagine. The moment my two little girls were born, a new life began. All those days and years before their birth turned into a blurred echo of my existence. Past Perfect Tense.

First year was a major physical and mental blow. All the factors gathered perfectly to create a total burnout – eating at irregular times, lack of sleep, anxiety, unknown terrain, all leading to high amounts of self-doubt and gradual destruction of my self-confidence.

As time went by, I became more skillful and came to a point where I actually enjoy my kids. Step by step.

I will not make any great discoveries in this post. I just want to offer my support and kind words to all the mothers out there and tell them that it’s OK to make mistakes. It’s OK questioning yourself whether you’re good enough.

It’s OK to have a good cry. It’s OK to crave one more hour of sleep. It’s OK if the people around you don’t get you and keep telling you how you should behave. In the evening, when your kids are asleep, it’s OK to read a book or just enjoy the silence. It’s OK not to be in the mood for getting all dolled up.

It’s OK being human. You ARE good enough. Just the way you are. If you’re not satisfied with how the things are going, trust me, it will get better.

Savor every moment spent with your kids for they are pure, undiluted essence of joy. Let your kids teach you that happiness means living in the moment, let them teach you to be mindful whatever it is you’re doing, even if it’s just washing dishes.

Let them teach you that looks don’t matter. What matters is that you have fun and show your feelings.

And every time you’re gripped by fatigue or stress, hug your kids. Kiss them, cuddle with them. Children have the same effect as intravenous infusion 🙂  Those most wonderful creatures in the world will teach you all you need to know about life and yourself.

Long live mothers and their children ❤

Leave a comment, I would love to hear what you think.

And don’t forget to follow 🙂 ❤

Photo by Miloš Rakić

Advertisements

6 thoughts on “Majčinstvo – ne budi prestroga prema sebi / Motherhood – Don’t Be Too Hard On Yourself

 1. Slazem se da je majcinstvo nesto zaista neverovatno i neopisivo… i trudim se da uzivam u njemu svakog trenutka…
  Inace, meni uvek fali jos po koji trenutak za mazenje i ljubljenje ovog malenog bebca koji sada spava pored mene… I generalno, uvek mi nedostaje vreme za jos ponesto… a to nesto obicno budem ja, tako da sam cesto sa uvezanom kosom, ne nalakiranim noktima ili ne pocupanim obrvama… 😁 ali nema veze… Sve je to nevazno kada pogledam ovog lepotana pored sebe… ❤
  Zivele bebe (i deca uopste) – jer one su izvor naseg zivota…

  Liked by 1 person

 2. E sve si lepo rekla, pogotovo ono za izgled. Nije vazno , svakako si njima uvek najlepša na svetu i oko tih stvari ne treba da se opterecujemo, bitno je ono kako se osecaš. To deca vide, prepoznaju i vrate nam stostruko tu energiju. Jeste, vremenom naucis da uzivas a dodje i period, jako brzo, kad se luuudo provodiš sa njima, kad ozivis ono dete u sebi, kad se radujes odlasku u luna park, na kolace, u bioskop, pa posle o tome pricate i svodite utiske , pravite planove za drugi put…Ja sam naucila par vaznih stvari od svoje dece. To je da apsolutno ne treba da se nerviram ni oko čega što me se ne tiče direktno, da biram kome ću da posvetim vreme i da se smejem što više . Brzo rastu, Doći će vreme kad ćemo imati i previše vremena za sebe, za nokte , frizuru, čitanje,ma za sve, Iskreno , zelim da što kasnije dodje, jer će to značiti da su odrasli i da su otišli svojim putem. Do tada cu uživati u činjenici da mi se kafa 100 puta ohladila jer moram ponovo da ucim tablicu mnozenja i pisano J.
  ljubim te i ljubi tvoje princezice

  Liked by 1 person

  1. Hvala, Ivana, jako mi se svidja tvoj komentar. I ja u mislima razvlacim svaki trenutak sa njima i kad vidim kako meseci jure, trgnem se i zastanem da jos vise uzivam.

   Dala si mi odlicnu ideju za tekst na temu sta se sve moze nauciti od dece.

   I ja ljubim tebe i tvoje klince ❤

   Like

 3. Hi theгe, i read yoսr blog occasionally аnd i own a similar one and i wass juѕt
  wondering if yoou gеt a lot of spam remarks?
  Ӏf soo how Ԁo ʏօu protect аgainst it, ɑny plugin oг anything yⲟu can suggest?
  І get sօ mucһ lately іt’s driving mе insane ѕo any support iss vеry mᥙch appreciated.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s